Rozdíl mezi veganskou a vegetariánskou stravou (The difference between vegan and vegetarian diet)

Bezlepkové a Bezmléčné Veganské Recepty (Gluten-free and Dairy-free Vegan Recipes)

Vítáme vás u našeho zdroje pro bezlepkové a bezmléčné veganské recepty! Pokud trpíte celiakií či intolerancí na lepek, nebo jestliže se rozhodujete pro veganskou stravu a hledáte inspiraci, jste na správném místě. Naše recepty jsou založeny na přírodních a zdravých surovinách, které nezahrnují lepek ani mléčné výrobky, a přesto jsou plné chutí a vůní. Pokud hledáte alternativy k tradičním receptům a chtěli byste ochutnat nové kombinace ingrediencí, určitě byste měli pokračovat v čtení. Navíc, i když nejste striktně bezlepkoví, bezmléční či vegani, naše recepty jsou skvělou možností pro snížení množství lepku či mléka v potravinách a jejich nahrazení zdravějšími a plnohodnotnými variantami. Tak co na to říkáte, zkusme to spolu?

Bezlepkové a Bezmléčné Veganské Recepty (Gluten-free and Dairy-free Vegan Recipes)

Hledáte chutné a zdravé recepty, které jsou bez lepku a mléčných produktů? Máte štěstí, protože jste na správném místě. V této příspěvku bychom rádi představili několik skvělých bezlepkových a bezmléčných veganských receptů, které jsou plné chutí a přitom zdravé a vhodné pro celou rodinu.

Zeleninová quiche

Zeleninová quiche je skvělým obědem nebo večeří pro každého, kdo hledá zdravou alternativu k tradičnímu koláči. Tento recept je bezlepkový, bezmléčný a veganský a lze jej snadno přizpůsobit vašim chuťovým preferencím.

Ingredience:

  • 1 šálek bezlepkové mouky
  • 1/4 šálku mletých mandlí
  • 1/2 šálku kokosového oleje
  • 1/4 šálku vody
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 cuketa
  • 1 paprika
  • 1/2 šálku kokosového krému
  • 2 lžíce kukuřičné mouky
  • 2 lžíce rostlinného mléka
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů C a připravte si plech na pečení.
  2. V míse smíchejte bezlepkovou mouku, mleté mandle, kokosový olej, vodu a sůl. Vytvořte těsto a nechte ho odpočívat po dobu 20 minut.
  3. Na olivovém oleji orestujte cibuli, mrkev, cuketu a papriku, dokud nezměknou.
  4. V další misce smíchejte kokosový krém, kukuřičnou mouku, rostlinné mléko, sůl a pepř.
  5. Do připraveného těsta vložte zeleninu a zalijte směsí s kokosovým krémem.
  6. Pečte po dobu 30 minut nebo dokud není quiche zlatavý a pevný.

Čokoládové muffiny s banány

Tyto bezlepkové a bezmléčné muffiny jsou skvělou sladkou pochoutkou pro každého, kdo má chuť na něco sladkého. Jsou rychlé a snadné připravit a mohou být ozdobeny rozmanitou zeleninou, ovocem a ořechy.

Ingredience:

  • 1 1/2 šálku bezlepkové mouky
  • 1/2 šálku kakaového prášku
  • 1 čajová lžička jedlé sody
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 3 středně velké banány
  • 1/2 šálku javorového sirupu
  • 1/4 šálku kokosového oleje
  • 1/4 šálku rostlinného mléka
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku vegan čokoládových lupínků

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů C a připravte si formy na muffiny.
  2. V míse smíchejte bezlepkovou mouku, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl.
  3. Do mixéru vložte banány, javorový sirup, kokosový olej, rostlinné mléko a vanilkový extrakt a mixujte, dokud se všechny ingredience dobře nekombinují.
  4. Nalijte tekuté ingredience do misky s suchými ingrediencemi a míchejte, dokud nevznikne hladké těsto.
  5. Přimíchejte do těsta čokoládové lupínky a promíchejte.
  6. Dávkujte těsto do připravených muffinových forem a pečte po dobu 20-25 minut nebo dokud nezměknou.

Quinoa salát s ovocem a ořechy

Tento zdravý a chutný salát je plný živin, vitamínů a nezbytných minerálů a lze jej snadno připravit doma. Využívá se zde bezlepková quinoa, kterou lze najít v každé obchodě se zdravou výživou.

Ingredience:

  • 1 šálek quinoi bez lepku
  • 2 šálky vody
  • 1/2 šálku čerstvě strouhané mrkve
  • 1/2 šálku čerstve nakrájeného ananasu
  • 1/2 šálku janežových semen
  • 1/2 šálku mandlí
  • 1/4 šálku olivového oleje
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • Sůl a pepř podle chuti

Postup:

  1. Vsypejte quinou do hrnce s vodou a vařte na mírném ohni po dobu 15 minut nebo dokud nezměkne.
  2. Přidejte mrkev, ananas, janežová semena a mandle a promíchejte všechny ingredience spolu.
  3. Na poslední chvíli přidejte olivový olej, citrónovou šťávu, sůl a pepř a ochutnejte. Přidejte další koření podle potřeby.
  4. Podávat na pokojové teplotě nebo vychladit v lednici po dobu 30 minut a podávat jako přílohu k hlavnímu jídlu.

Závěr

Vyzkoušejte některé z těchto skvělých receptů a přidávejte své vlastní oblíbené koření a ingredience. Všechny tyto recepty jsou zdravé, bezlepkové a bezmléčné a jsou vhodné pro celou rodinu. Buďte kreativní a vytvářejte nové chutě a kombinace, abyste si užívali zdravé, chutné jídlo každý den.

Často Kladené Otázky

Často kladené otázky o Bezlepkových a Bezmléčných Veganských Receptech (Gluten-free and Dairy-free Vegan Recipes)

Jaký druh náhrad používají recepty bez lepku a mléka?

Recepty bez lepku a mléka obvykle používají alternativy jako např. mandlové mléko, sójové mléko, kokosové mléko, rýžové mléko, rostlinné máslo nebo rostlinné tuky. Místo mouky s lepkem se používá mouka z rýže, kukuřice, pohanky nebo quinoa.

Je lepek zahrnut v receptech označených jako bezlepkové?

Ne, recepty označené jako bezlepkové by neměly obsahovat žádný lepek. Nicméně, je třeba být opatrný při použití surovin nebo při nakupování, aby do vašeho jídla nenakvákla náhodně lepek.

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *